Human Computer Interaction Mcqs – Best for Passing University’s Entry Tests

HCI stands for human computer interaction. It is a field of computer science that looks at how people interact with computers. In this topic, we are going to share solved Mcqs with their answers. So, you can better understand the concepts of HCI and also prepare your quizzes, viva, and university entrance exams.

Chapter 1: Foundations of HCI

1. You receive an email message, and a flag immediately appears in your electronic mailbox to indicate that you have a new message. This is an example of:

(a) Existence

(b) Persistence

(c) Guidance

(d) All of the above

Answer: b) Persistence

2. What does HCI stand for?

(a) Human Computer Industry

(b) Human Computer Interface

(c) Human Computer Interaction

(d) None of these

Answer: c) Human Computer Interaction

3. HCI is the Combination of __________:

(a) Input & Output

(b) Coding & Designing

(c) Hardware & Software

(d) Human & Robot

Answer: d) Human & Robot

4. The term human-computer interaction has only been in widespread use since the early:

(a) 1980s

(b) 1970s

(c) 2000s

(d) None of the above

Answer: a) 1980s

5. Why are people less able to distinguish line detail in blue?

(a) There are more cones in the center of the retina that are sensitive to blue light

(b) There are fewer cones in the center of the retina that are sensitive to blue light

(c) Both (a) & (b)

(d) None of these

6. Is generalizing from cases we have seen to infer information about cases we have not seen.

(a) Abductive Reasoning

(b) Deductive Reasoning

(c) Inductive Reasoning

(d) All of the above

Answer: c) Inductive Reasoning

7. Handheld Barcode Scanner is an example for___________

(a) Usability Study

(b) Acceptance Testing

(c) Usability Testing

(d) None of these

Answer: b) Acceptance Testing

8. For a product to be successful, it must be:

(a) Used by humans

(b) Useful by humans

(c) Usable by humans

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

9. Prototyping is a ___________________design that helps users in testing design ideas without executing a complete system.

(a) Partial

(b) Interactive

(c) Trial  

(d) Both a & c

Answer: d) Both a & c

10. Which of the following are examples of paradigms for interaction?

(a) Multi-Modality

(b) Personal Computing

(c) Hypertext

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

11. The gulf of execution refers to: The user’s difficulty in formulating and articulating an intention to the system.

(a) True

(b) False

Answer: a) True

12. Which of the following are important in the design focus of HCI?

(a) Thinking of the user

(b) Testing the HCI

(c) Involving the users

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

13. _________ derives the logically necessary conclusion from the given premises.

(a) Inductive Reasoning

(b) Abductive Reasoning

(c) Deductive Reasoning

(d) None of these

Answer: c) Deductive Reasoning

14. The isometric joystick:

(a) Moves the cursor according to how slow the joystick is moved

(b) Moves the cursor according to how fast the joystick is moved

Answer: b) Moves the cursor according to how fast the joystick is moved

15. The behavioral science is the example for _____________

(a) Acceptance Testing

(b) Usability Testing

(c) Usability Study

(d) None of these

Answer: c) Usability Study

16. Is the method we use to derive explanations for the events we observe?

(a) Abductive Reasoning

(b) Deductive Reasoning

(c) Inductive Reasoning

(d) All of these

Answer: a) Abductive Reasoning

17. Over a short period of time, we find it easier to remember the string of numbers “4048946743” because: The grouping of the numbers is significant.

(a) True

(b) False

Answer: a) True

18. What does ASCII stand for?

(a) American Scientific Code for Information Interchange

(b) American Scientific Code for interchanging information

(c) American Standard Code for Information Interchange

(d) None of these

Answer: c) American Standard Code for Information Interchange

19. Speed is important for interactive devices: So that the devices can respond appropriately to a user’s Input.

(a) True

(b) False

Answer: a) True

20. Expert “slips” occur when: A person is skilled at a task, and an element of the task changes.

(a) True

(b) False

Answer: a) True

21. Which of the following is a long term individual difference?

(a) S*x

(b) Weight

(c) Height

(d) Color

Answer: a) S*x

22. Is the process by which we use the knowledge we have to draw conclusions or infer something new about the domain of interest?

(a) Inductive reasoning

(b) Reasoning

(c) Both of the above

(d) None of these

Answer: b) Reasoning

23. What is a semantic network?

(a) A model of physical memory

(b) A model of short-term memory

(c) A model of long-term memory

(d) None of these

Answer: c) A model of long-term memory

Chapter 2: Design & Software Process

24. ____________investigations are qualitative or quantitative design research.

(a) Technical 

(b) Conceptual

(c) Empirical

(d) None of these

Answer: c) Empirical

25. Design of NLS is an example for ______________ .

(a) Web Application

(b) Game Software

(c) Word Processor

(d) None of these

Answer: c) Word Processor

26. Choose the correct option from given below:

(a) Prototyping Model facilitates reusability of components

(b) RAD Model facilitates reusability of components 

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: c) Both a & b

27. Which of the following is not a user interface design process?

(a) Knowledgeable, Frequent users

(b) Interface design 

(c) Interface validation

(d) All of these

Answer: a) Knowledgeable, Frequent users

28. A software might allow a user to interact via:

(a) Keyboard commands 

(b) Mouse movement 

(c) Voice recognition commands 

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

Also Read:

29. __________________is a reasoning process that helps in understanding of information in the visual representation.

(a) Visual Metaphor

(b) Visual Immediacy

(c) Visual Impedance

(d) None of the above

Answer: b) Visual Immediacy

30. A company is developing an advance version of their current software available in the market, what model approach would they prefer? 

(a) RAD

(b) Iterative Enhancement 

(c) Both a & b 

(d) None of these

Answer: c) Both a & b 

31. Donald Norman in ________ proposed seven principles.

(a) 1979

(b) 1988

(c) 1989

(d) None

Answer: b) 1988

32. Which of the following life cycle model can be chosen if the development team experience on similar projects?

(a) RAD 

(b) Spiral 

(c) Waterfall

(d) All of the above

Answer: b) Spiral 

33. Selection of a model is based on:

(a) Project type and associated risk

(b) Requirements

(c) Development team & Users

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

34. Which of the following is not a design principle that allows the user to maintain control?

(a) Show technical intervals from the casual user 

(b) Provide for flexible interaction

(c) Both a & b

(d) None of the above

Answer: a) Show technical intervals from the casual user 

35. ______________ principles are used in User Centered Approach.

(a) 3

(b) 1

(c) 2

(d) 4

Answer: a) 3

36. Heuristic evaluation method includes some usability principles such as __________ Usability principles.

(a) Norman’s

(b) Nielsen’s

Answer: b) Nielsen’s

37. ______________investigations contain the use of technologies:

(a) Conceptual

(b) Empirical

(c) Technical 

(d) None of these

Answer: c) Technical 

38. When should a developer apply usability principles? 

(a) While developing the product

(b) After selling the product

(c) Early in the SDLC

(d) All of the above

Answer: c) Early in the SDLC

39. Design phase is followed by:

(a) Testing

(b) Maintenance 

(c) Coding 

(d) All of the above

Answer: c) Coding 

40. Direct Manipulation was introduced by Ben Shneiderman in 1986:

(a) Yes

(b) No

Answer: b) No

41. If requirements are easily understandable and defined then which model is best suited? 

(a) Prototyping model 

(b) Spiral model

(c) Waterfall model 

(d) All of the above

Answer: c) Waterfall model

42. Which of the following is golden rule for interface design? 

(a) Place the user in control 

(b) Reduce the user’s memory load 

(c) Make the interface consistent 

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

43. What is followed by the design task? 

(a) Following design task heuristics

(b) Choosing specific classes, operations

(c) Checking model’s completeness

(d) All of the mentioned

Answer: d) All of the mentioned

44. Which of the following option is not considered by the Interface design?

(a) The design of the interface between two computers

(b) The design of interfaces between software components 

(c) Both a & b

(d) None of the above

Answer: a) The design of the interface between two computers

45. Which of the following interface design principles does not allow the user to remain in control of the interaction with a computer? 

(a) Hide technical internals from casual users 

(b) Only provide one rigidly defined method for accomplishing a task

(c) Allow interaction to interruptible 

(d) None of the above

Answer: b) Only provide one rigidly defined method for accomplishing a task

46. You have to address a usability issue pertaining to a software interface. You will provide solutions after understanding: 

(a) How you use the software? 

(b) How the users use the software?

(c) Both a & b

(d) None of the above

Answer: b) How the users use the software?

47. What is the meaning of requirement elicitation in software engineering? 

(a) Getting the requirements from client

(b) Gathering of requirement

(c) Understanding of requirement

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

48. Project risk factor is considered in which model? 

(a) Waterfall model

(b) Spiral model

(c) Both a & b

(d) None of the above

Answer: b) Spiral model

49. When users are involved in complex tasks, the demand on _________ can be significant.

(a) Shortcuts

(b) Short-term memory

(c) Both a & b

(d) None of the above

Answer: b) Short-term memory

50. Where is the prototyping model of software development well suited? 

(a) For projects with large development teams

(b) When a customer cannot define requirements clearly

(c) When requirements are well defined

(d) All of these

Answer: b) When a customer cannot define requirements clearly

Chapter 3: Models and Theories

51. HCI is based on psychological factors of humans?

(a) True

(b) False

Answer: a) True

52. Select the developer-specific requirement? 

(a) Availability

(b) Portability

(c) Maintainability

(d) None of these

Answer: a) Availability

53. A stakeholder is anyone who will purchase the completed software system under development.

(a) True 

(b) False

Answer: b) False

54. What is multimedia file? 

(a) Must be accessed at specific rate 

(b) Is same as any other regular file 

(c) Both a & b

(d) None

Answer: a) Must be accessed at specific rate

55. Human perception in reading process is part of:

(a) Regressions

(b) Saccades 

(c) Fixations 

(d) None of the above

Answer: c) Fixations

56. Which one of these would NOT be found in a good HCI?

(a) Sounds that convey meanings

(b) A long command line to achieve a function

(c) Icons that can have specific meanings

(d) All of these

Answer: b) A long command line to achieve a function

57. Relationship among vision and distance from point of focus is:

(a) Indirectly

(b) Inversely

(c) Conversely

(d) None

Answer: b) Inversely

58. All the unique traits and patterns of adjustment of the individual is known as:

(a) Creativity

(b) Personality

(c) Responsibility

(d) None of the above

Answer: b) Personality

59. Changing the appearance of your slide__________ can alter the slide’s color, shade, pattern, or texture.

(a) Design

(b) Watermark

(c) Foreground

(d) None of these

Answer: a) Design

60. Organization’s using model _____________ are very successful in the era of Globalization

(a) Supportive 

(b) Delegative 

(c) Both a & b

(d) All of these

Answer: a) Supportive

61. The hawthorne studies are of utmost significance as they form an honest and concerted attempt to understand: 

(a) The Workers Social Situations

(b) The Human Factor

(c) Employee Attitudes 

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

62. Relationship among flicker and luminous is:

(a) Inversely Proportion

(b) Directly Proportion

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: b) Directly Proportion

63. By using capitalized words, reading speed and accuracy:

(a) Declined

(b) Increased

(c) Improved

(d) None of these

Answer: a) Declined

64. Simple model of human interaction was proposed by:

(a) Card, Moran and Newell

(b) Stuart K. Card 

(c) Thomas P. Moran 

(d) Allen Newell 

Answer: a) Card, Moran and Newell

65. In which type of streaming multimedia file is delivered to the client but not shared? 

(a) Compression 

(b) Real time sharing 

(c) Both a & b

(d) All of these

Answer: b) Real time sharing

66. A negative contrast on display screen result in to increasing the:

(a) Legibility

(b) Reusability 

(c) Quality 

(d) None of these

Answer: a) Legibility

67. Work attitudes can be reflected in an organization through:

(a) Organizational Commitment 

(b) Job Satisfaction

(c) Both a & b 

(d) None of the above

Answer: c) Both a & b

68. Which one of these is a good reason for taking care to design a good computer human interface?

(a) Well designed HCIs use less computer resources

(b) Not every user is a computer expert

(c) Both a & b

(d) None of the above

Answer: b) Not every user is a computer expert

69. Which one of these is a good reason to include sounds in an HCI?

(a) There is no preference. People just like sounds

(b) Users react more quickly to sounds than to visual signals

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: b) Users react more quickly to sounds than to visual signals

70. Fundamental concepts of organizational behavior revolve around: 

(a) The Working of Human Beings 

(b) The Nature of Human Beings

(c) All of these

Answer: b) The Nature of Human Beings

71. Subsystem of human machine processor that handles actions of system is called:

(a) Motor System

(b) Perceptual System

(c) Cognitive System

(d) None of the above

Answer: a) Motor System

72. Which of these is not a interface style?

(a) Voice Recognition

(b) Natural Language

(c) Menus

(d) None of the above

Answer: a) Voice Recognition

73. Impressing moving icons in a system design can be:

(a) Distracting

(b) Appealing 

(c) Attractive 

(d) None of these

Answer: a) Distracting

Chapter 4:  Mobile HCI

74._______is not included in the Android application framework?

(a) Dialer Manager

(b) Notification Manager

(c) Window Manager

(d) None of these

Answer: a) Dialer Manager

75. ________is the parent class of all Activity widgets?

(a) Layout

(b) View

(c) View Group

(d) None of the above

Answer: b) View

76. Mobile cloud computing at its simplest refers to an:

(a) Infrastructure

(b) Intervention

(c) Internet

(d) None of these

Answer: a) Infrastructure

77. Which of these films uses futuristic HCI?

(a) Terminator

(b) Speed

(c) Minority Report

(d) All of the above

Answer: c) Minority Report

78. A mouse device may be _____________:

(a) Mechanical

(b) Optical  

(c) Electro-chemical

(d) Both a & b

Answer: d) Both a & b

79. In which of the following computing, mobile device serves as the presentation platform or the display?

(a) JVS

(b) Soft

(c) Mobile

(d) None of the above

Answer: c) Mobile

80. What is the primary interactive method of communication used by humans?

(a) Speaking

(b) Reading

(c) Writing

(d) None of these

Answer: a) Speaking

81. Natural language understanding is used in _____________:

(a) Text understanding systems

(b) Natural language interfaces  

(c) Natural language front ends

(d) All of the mentioned

Answer: d) All of the mentioned

Chapter 5: Web Interface Design

82. ___________Is a pattern for keeping track of selection as it spans multiple pages.

(a) Object Selection

(b) Toggle Selection

(c) Collected Selection

(d) None of the above

Answer: c) Collected Selection

83. _________is progressively reveal actions based on user interaction.

(a) Always-Visible Tools

(b) Multi-Level Tools

(c) Both a & b

(d) All of the above

Answer: b) Multi-Level Tools

85. Interactive Single-Page Process is a type of:

(a) Process Flow Patterns

(b) Data Flow Patterns

(c) Resource Flow Patterns

(d) All of these

Answer: a) Process Flow Patterns

86.  A search engine depends on _______to find information on the web.

(a) Computers

(b) Restaurants

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: a) Computers

87. Selection that spans multiple pages is:

(a) Toggle Selection

(b) Collected Selection

(c) Object Selection

(d) None

Answer: b) Collected Selection

88. Combination of Toggle Selection and Object Selection is:

(a) Hybrid Selection

(b) Collected Selection

(c) Both a & b

(d) All of the above

Answer: a) Hybrid Selection

89. _______ is a way to create a virtual canvas:

(a) Real-time User Interface

(b) Zoomable User Interface

(c) Virtual User Interface

(d) None of these

Answer: b) Zoomable User Interface

90. Information processing, capabilities, limitations, cooperative working, performance prediction. These are:

(a) Computer Science

(b) Cognitive Psychology

(c) Social Psychology

(d) None of these

Answer: b) Cognitive Psychology

Download Human Computer Interaction Mcqs Pdf

Leave a Comment