RDBMS MCQ With Answers – Best For Basic & Expert Level Students

If you are going for a job interview related to database management, preparing quiz or viva & want to pass entrance exams of a university then we have designed 50+ RDBMS MCQ that will help to clear any type of test. You can practice online here with the help given questions and answers. Get a pdf at the end of the post for reading offline.

What is RDBMS?

RDBMS stands for a relational database management system. This is a database that follows the relational model of database management. It is a technology that supports building and deploying a database. It can be used to store, update, delete and retrieve data. RDBMS is also known as SQL database.

RDBMS Multiple Choice Questions With Answers

1. RDBMS contain a group of________:

(a) Keys

(b) Records

(c) Tables

(d) Fields

Answer: c) Tables

2. The way a particular application views the data from the database that the application uses is a:

(a) Subschema

(b) Schema

(c) Module

(d) All of the above

Answer: a) Subschema

3. The term attribute refers to a ___________ of a table.

 (a) Tuple

 (b) Key

(c) Record

(d) Column

Answer: d) Column

4. In relational model, the row of table is known to be?

(a) Tuple

(b) Relation

(c) Entity field

(d) None of these

 Answer: a) Tuple

5. In Hierarchical model records are organized as:

(a) Links

(b) Graph

(c) Tree

(d) List

Answer: c) Tree

6. Address field of a person should not be part of primary key, since it is likely to?

(a) Changed

(b) Dependent

(c) Not changed

(d) Too long

Answer: a) Changed

7. A logical schema:

(a) Is the entire database  

(b) Describes how data is actually stored on disk  

(c) Both (a) & (b)

(d) None of these

Answer: a) Is the entire database

8. Count function in SQL returns the number of:

(a) Groups

(b) Columns

(c) Distinct values

(d) Values

Answer: d) Values

9. Relational model is concerned with:

(a) Data structure & Data integrity

(b) Data Manipulation

(c) None of these

(d) Both (a) & (b)

Answer: d) Both (a) & (b)

10. Database environment has all of the following components except:

(a) Database administrator

(b) Users

(c) Separate files

(d) Database

Answer: b) Users

11. _______operation performs a set union of two “similarly structured” tables:

(a) Product

(b) Join

(c) Intersect

(d) Union

Answer: d) Union

12. The language used in application programs to request data from the DBMS is referred to as the:

(a) Data Manipulation Language (DML)

(b) Storage Definition Language (SDL)

(c) Data definition language (DDL)

(d) View Definition Language (VDL)

Answer: a) Data Manipulation Language (DML)

13. DML is provided for:

(a) Manipulation & Processing of the Database

(b) Definition of a physical structure of the database system

(c) Both (a) & (b)

(d) None of these

Answer: a) Manipulation & Processing of the Database

14. Union of primary keys of the related entity sets becomes a __________of the relation?

(a) Primary key

(b) Foreign key

(c) Super Key

(d) Candidate key

Answer: c) Super Key

15. RDBMS Stand for?

(a) Relational Database Management system

(b) Route Database Management System

(c) Rapid Database Management System

(d) Right Database Management System

Answer: a) Relational Database Management system

16. In the architecture of a database system external level is the physical level:

(a) Logical level

(b) Conceptual level

(c) View level

(d) Physical level

Answer: c) View level

17. A table is a collection of relationships, there is a close correspondence between concept of:

(a) Tables & Relations

(b) Only Tables

(c) Table & Variables

(d) None of these

Answer: a) Tables & Relations

18. In the relational model, cardinality is termed as:

(a) A Number of Constraints

(b) A Number of Tuples

(c) All of the above

(d) None of these

Answer: b) A Number of Tuples

19. The property/properties of a database is/are:

(a) It is an integrated collection of logically related records

(b) It consolidates separate files into a common pool of data records

(c) Data stored in a database is independent of the application programs using it

 (d) All of the above

Answer: d) All of the above

20. Query languages used in practice includes:

(a) Fields

(b) Elements

(c) Instances

(d) Tuples

Answer: b) Elements

21. In case of entity integrity, the primary key may be:

(a) Not Null

(b) Any value

(c) Null

(d) None of these

Answer: a) Not Null

22. Which is the operator, takes the results of two queries and returns only rows that appear in both result sets?

(a) Difference

(b) Intersect

(c) Projection

 (d) None of the above

Answer: b) Intersect

23. Database schema is written in:

(a) Data Definition Language (DDL)

(b) HyperLogLog (HLL)

(c) Data Manipulation Language (DML)

(d) Data Control Language (DCL)

Answer: a) Data Definition Language (DDL)

24. In many languages the case structure is called a ________ statement.

(a) Switch

(b) Jump

(c) Branch

(d) None of these

Answer: a) Switch

25. In a relational Database a referential integrity constraint cab be specified with the help of;

(a) Secondary key

(b) Foreign key

(c) Primary Key

(d) All of the above

Answer: b) Foreign key

26. In an E-R diagram attributes are represented by:

(a) Square

(b) Elipse

(c) Rectangle

(d) None of these

Answer: b) Elipse

27. Primary key should be chosen such that its attribute values are never

(a) Dependent

(b) Updated

(c) Changed

 (d) All of the these

Answer: c) Changed

28. The language which has recently become the defacto standard for interfacing application programs with relational database system is:

(a) Oracle

(b) Dbase

(c) Both (a) & (b)

(d) SQL

Answer: d) SQL

29. Query language is a language in which a user?

(a) Stores

(b) Represents

(c) Requests

(d) None of these

Answer: c) Requests

30. Relational calculus is a:

(a) Procedural language

(b) High-level language

(c) Non-procedural language

(d) Both (a) & (b)

Answer: c) Non-procedural language

31. Logical design of database, is known to be

(a) Database Schema

(b) Database entity

(c) Database instance

(d) None of these

Answer: a) Database Schema

32. An entity set that does not have sufficient attributes to form a primary key is a:

(a) Strong Entity Set

(b) Weak Entity Set

(c) Simple Entity Set

(d) All of the above

Answer: b) Weak Entity Set

33. Minimal superkeys are called:

(a) Primary key

(b) Unique key

(c) Superset key

(d) Candidate key

Answer: d) Candidate key

34. Architecture of the database can be viewed as which level:

(a) 3 Levels

(b) 1 Level

(c) 4 Levels

(d) 2 Levels

Answer: a) 3 Levels

35. Contents of a relation instance may change with time as relation:

(a) Time

(b) Retrieved

(c) Domain

(d) Updated

Answer: d) Updated

36. Related fields in a database are grouped to form a:

(a) Data Record

(b) Bank

(c) Data file

(d) Menu

Answer: a) Data Record

37. What operation is AS clause in SQL?

(a) Projection operation

(b) Selection operation

(c) Join operation

(d) Rename operation

Answer: d) Rename operation

38. Which one of the following is a procedural language?

(a) Query Language

(b) Tuple Relational Calculus

(c) Relational Algebra

(d) None of these

Answer: c) Relational Algebra

39. The lowest level operator to access data in query processing is:

(a) File Scan

(b) File Organization

(c) File Handling

(d) All of the above

Answer: a) File Scan

40. ________ is data about relationships.

(a) Connection Data

(b) Capital Data

(c) Content Data

(d) None of these

Answer: a) Connection Data

41. A report generator is used to:

(a) Update Files

(b) Delete Files

(c) Print Files on Paper

(d) All of the above

Answer: c) Print Files on Paper

42. Relational databases represent relationships using ________.

(a) Metadata

(b) File systems

(c) Both (a) & (b)

(d) Foreign keys

Answer: d) Foreign keys

43. ODBC stands for:

(a) Oracle Database Connectivity

(b) Open Database Connectivity

(c) Oral Database Connectivity

(d) None of these

Answer: a) Oracle Database Connectivity

44. The database structure in a DBMS is stored as a collection of files.

(a) False

(b) True

Answer: b) True

45. The relational model feature is that there:

(a) Is no need for primary key data

(b) Are tables with many dimensions

(c) Is much more data independence than some other database models

(d) None of the above

Answer: c) Is much more data independence than some other database models

46. A relational algebra operation annotated with instructions on how to evaluate it is called:

(a) Evaluation Plan

(b) Evaluation Engine

(c) Both (a) & (b)

(d) Evaluation Primitive

Answer: d) Evaluation Primitive

47. A domain is atomic if elements of the domain are considered to be ____________ units.

(a) Constant

(b) Divisible

(c) Indivisible

(d) All of the above

Answer: c) Indivisible

48. Cartesian product in relational algebra is:

(a) Binary Operator

(b) Unary Operator

(c) Ternary Operator

(d) None

Answer: a) Binary Operator

49. _____ operation allows the combining of two relations by merging pairs of tuples, one from each relation, into a single tuple.

(a) Union

(b) Join

(c) Select

(d) None of the above

Answer: b) Join

50. The view of total database content is:

(a) Physical View

(b) Internal View

(c) Conceptual View

(d) All of these

Answer: c) Conceptual View

51. Search algorithms that use an index are referred to as:

(a) Index Scans

(b) Primary Scans

(c) Search Scans

(d) None of the above

Answer: a) Index Scans

52. A sequence of primitive operations that can be used to evaluate a query are:

(a) Query Evaluation Algebra

(b) Query Evaluation Engine

(c) Query Evaluation Plan

(d) All of these

Answer: c) Query Evaluation Plan

53. In a relational model, relations are termed as:

(a) Tables

(b) Attributes

(c) Rows

(d) Both (b) & (c)

Answer: a) Tables

54. Which of the following are steps in query processing?

(a) Evaluation

(b) Optimization

(c) Parsing & Translation

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

Also Read:

Leave a Comment