Software Engineering MCQ With Answers – Best for Entry Tests, Interviews, Viva, Quizzes, & all Type of Exams

Dear Students! If you are searching for software engineering mcq questions with their answers then we will provide you here. These mcqs are helpful for different types of tests like GATE, IT Officer, UGC NET, BCA, GTU, MSBTE, NPTEL, AKTU, and other entrance exams. We have compiled almost all mcqs of 500+ count related to software engineering subject in this post. You will also get a pdf file for offline reading.

Software Engineering MCQ Questions With Answers

Now you can easily prepare your entrance test or exams in software engineering with the help of these mcqs. These multiple choice questions are prepared from the complete course of software engineering subject. This page includes 100 MCQs that are given below:

1. What is the first step in the software development lifecycle?

(a) System Design

(b) Coding

(c) System Testing

(d) Preliminary Investigation and Analysis

Answer: d) Preliminary Investigation and Analysis

2. What does the study of an existing system refer to?

(a) Details of DFD

(b) Feasibility Study

(c) System Analysis

(d) System Planning

Answer: c) System Analysis

3. Which of the following is involved in the system planning and designing phase of the Software Development Life Cycle (SDLC)?

(a) Sizing

(b) Parallel run

(c) Specification freeze

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

4. What does RAD stand for?

(a) Rapid Application Document

(b) Rapid Application Development

(c) Relative Application Development

(d) None of the above

Answer: b) Rapid Application Development

5. Which of the following prototypes does not associated with Prototyping Model?

(a) Domain Prototype

(b) Vertical Prototype

(c) Horizontal Prototype

(d) Diagonal Prototype

Answer: d) Diagonal Prototype

6. The major drawback of RAD model is ______:

(a)  It requires highly skilled developers/designers.

(b)  It necessitates customer feedbacks.

(c)  It increases the component reusability.

(d)  Both (a) & (c)

Answer: d)     Both (a) & (c)

7. Which of the following does not relate to Evolutionary Process Model?

(a) Incremental Model

(b) Concurrent Development Model

(c) WINWIN Spiral Model

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

8. What is the major drawback of the Spiral Model?

(a) Higher amount of risk analysis

(b) Doesn’t work well for smaller projects

(c) Additional functionalities are added later on

(d) Strong approval and documentation control

Answer: b) Doesn’t work well for smaller projects

9. Model selection is based on _______:

(a) Requirements

(b) Development team & users

(c) Project type & associated risk

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

10. Which of the following option is correct?

(a) The prototyping model facilitates the reusability of components.

(b) RAD Model facilitates reusability of components

(c) Both (a) & (b)

(d) None

Answer: c) Both (a) & (b)

11. Which of the following models doesn’t necessitate defining requirements at the earliest in the lifecycle?

(a) RAD & Waterfall

(b) Prototyping & Waterfall

(c) Spiral & Prototyping

(d) Spiral & RAD

Answer: c) Spiral & Prototyping

12. When the user participation isn’t involved, which of the following models will not result in the desired output?

(a) Prototyping & Waterfall

(b) Prototyping & RAD

(c) Prototyping & Spiral

(d) RAD & Spiral

Answer: b) Prototyping & RAD

13. Which of the following model will be preferred by a company that is planning to deploy an advanced version of the existing software in the market?

(a) Spiral

(b) Iterative Enhancement

(c) RAD

(d) Both (b) and (c)

Answer: D)    Both (b) and (c)

14. Software is considered to be collection of:

(a) Programming code

(b) Associated libraries

(c) Documentations

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

15. The process of developing a software product using software engineering principles and methods is referred to as_______:

(a) Software Engineering

(b) Software Evolution

(c) System Models

(d) Software Models

Answer: b) Software Evolution

16. Which of the following is the Characteristics of good software?

(a) Transitional

(b) Operational

(c) Maintenance

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

17. Where there is a need of Software Engineering?

(a) For Large Software

(b) To reduce Cost

(c) Software Quality Management

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

18. The reason for software bugs and failures is due to____________:

(a) Software Developers

(b) Software companies

(c) Both A and B

(d) None of the above

Answer: d) None of the above

19. Efficiency in a software product does not include____:

(a) Licensing

(b) Processing time

(c) Responsiveness

(d) Memory utilization

Answer: a) Licensing

20. What are attributes of good software?

(a) Software functionality

(b) Software development

(c) Software maintainability

(d) Both A and C

Answer: d) Both A and C

21. Build & Fix Model is suitable for programming exercises of ____LOC (Line of Code):

(a) 100-200

(b) 200-400

(c) 400-1000

(d) Above 1000

Answer: a) 100-200

22. RAD stands for:

(a) Relative Application Development

(b) Rapid Application Development

(c) Rapid Application Document

(d) None of the mentioned

Answer: b) Rapid Application Development

23. Which one of the following models is not suitable for accommodating any change?

(a) Build & Fix Model

(b) Prototyping Model

(c) RAD Model

(d) Waterfall Model

Answer: d) Waterfall Model

24. Which is not one of the types of prototype of Prototyping Model?

(a) Horizontal Prototype

(b) Vertical Prototype

(c) Diagonal Prototype

Answer: c) Diagonal Prototype

25. Which one of the following is not a phase of Prototyping Model?

(a) Quick Design

(b) Coding

(c) Prototype Refinement

(d) Engineer Product

Answer: b) Coding

26. Which of the following statements regarding Build & Fix Model is wrong?

(a) No room for structured design

(b) Code soon becomes unfixable & unchangeable

(c) Maintenance is practically not possible

(d) It scales up well to large projects

Answer: d) It scales up well to large projects

27. RAD Model has:

(a) 2 phases

(b) 3 phase

(c) 5 phases

(d) 6 phases

Answer: c) 5 phases

28. Which model can be selected if user is involved in all the phases of SDLC?

(a) Waterfall Model

(b) Prototyping Model

(c) RAD Model

(d) Both B & C

Answer:  c) RAD Model

29. Which of the following are valid step in SDLC framework?

(a) Requirement Gathering

(b) System Analysis

(c) Software Design

(d) All of the above

Answer:  d) All of the above

30. Which of the following is the first step in SDLC framework?

(a) Feasibility Study

(b) Requirement Gathering

(c) Communication

(d) System Analysis

Answer: c) Communication

31. Which of the following is not correct model in Software Development Paradigm?

(a) Waterfall Model

(b) P model

(c) Spiral Model

(d) V model

Answer: b) P model

32. Waterfall model is not suitable for:

(a) Small projects

(b) Complex projects

(c) Accommodating changes

(d) Maintenance Projects

Answer: c) Accommodating changes

33. Which one of the following is a functional requirement?

(a) Maintainability

(b) Portability

(c) Business needs

(d) Reliability

Answer: c) Business needs

34. What is the major drawback of using RAD Model?

(a) Highly specialized & skilled developers/designers are required

(b) Increases reusability of components

(c) Encourages customer/client feedback

(d) Increases reusability of components, highly specialized & skilled developers/designers are required

Answer: d) Increases reusability of components, highly specialized & skilled developers/designers are required

35. The process to gather the software requirements from client, analyze and document them is known as _____:

(a) Feasibility Study

(b) Requirement Gathering

(c) Requirement Engineering

(d) System Requirements Specification

Answer: c) Requirement Engineering

36. The goal of requirement engineering is to develop and maintain sophisticated and descriptive _________________ document:

(a) Feasibility Study

(b) Requirement Gathering

(c) Software Requirement Validation

(d) System Requirements Specification

Answer: d) System Requirements Specification

37. It is the process in which developers discuss with the client and end users and know their expectations from the software:

(a) Requirements gathering

(b) Organizing Requirements

(c) Negotiation & discussion

(d) Documentation

Answer: a) Requirements gathering

38. Which of the following is correct software metrics?

(a) Complexity Metrics

(b) Quality Metrics

(c) Process Metrics

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

39. Why is Requirements Elicitation a difficult task?

(a) Problem of scope

(b) Problem of understanding

(c) Problem of volatility

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

40. The fundamental notions of software engineering does not account for?

(a) Software Security

(b) Software reuse

(c) Software processes

(d) Software Validation

Answer: d) Software Validation

41. Which of these software engineering activities are not a part of software processes?

(a) Software development

(b) Software dependence

(c) Software validation

(d) Software specification

Answer: b) Software dependence

42. The spiral model was originally proposed by:

(a) Barry Boehm

(b) Pressman

(c) Royce

(d) Pressman

Answer: a) Barry Boehm

43. Usability can be measured in terms of:

(a) Time required to become moderately efficient in system usage

(b) Net increase in productivity

(c) Intellectual skill to learn the system

(d) All of the mentioned

Answer: d) All of the mentioned

44. Which of the following is also known as Verification and Validation Model?

(a) V-Model

(b) Waterfall Model

(c) Prototype Model

(d) Evolutionary Model

Answer: a) V-Model

45. Software deteriorates rather than wears out because:

(a) Software suffers from exposure to hostile environments

(b) Defects are more likely to arise after the software has been used often

(c) Multiple change requests introduce errors in component interactions

(d) Software spare parts become harder to order

Answer: c) Multiple change requests introduce errors in component interactions

46. Which of the items listed below is not one of the software engineering layers?

(a) Process

(b) Manufacturing

(c) Methods

(d) Tools

Answer: b) Manufacturing

47. Which of these are the 5 generic software engineering framework activities?

(a) Communication, planning, modeling, construction, deployment

(b) Communication, risk management, measurement, production, reviewing

(c) Analysis, designing, programming, debugging, maintenance

(d) Analysis, planning, designing, programming, testing

Answer: c) Analysis, designing, programming, debugging, maintenance

48. The incremental model of software development is:

(a) A reasonable approach when requirements are well defined

(b) A good approach when working core product is required.

(c) The best approach to use when large development team

(d) A revolutionary model that is not commercially used.

Answer: b) A good approach when working core product is required

49. The prototyping software model is:

(a) A reasonable approach when requirements are well defined

(b) Useful only when customer can not define requirement clearly

(c) Best for large development team

(d) A risky model for producing meaningful product

Answer: b) Useful only when customer can not define requirement clearly

50. Which question no longer concerns the modern software engineer?

(a) Why does computer hardware cost so much?

(b) Why does software take a long time to finish?

(c) Why does it cost so much to develop a piece of software?

(d) Why can’t software errors be removed from products prior to delivery?

Answer: a) Why does computer hardware cost so much?

51. Software is a product and can be manufactured using the same technologies used for other engineering artifacts:

a. True

b. False

Answer: b) False

52. Web Apps are a mixture of print publishing and software development, making their development outside the realm of software engineering practice:

(a) True

(b) False

Answer: b) False

53. There are no real differences between creating Web Apps and Mobile Apps:

(a) True

(b) False

Answer: b) False

54. In its simplest form an external computing device may access cloud data services using a web browser:

(a) True

(b) False

Answer:  a) True

55. Product line software developments depends on the reuse of existing software components to provide software engineering leverage:

(a) True

(b) False

Answer: a) True

56. Which of these are the 5 generic software engineering framework activities?

(a) Communication, planning, modeling, construction, deployment

(b) Communication, risk management, measurement, production, reviewing

(c) Analysis, designing, programming, debugging, maintenance

(d) Analysis, planning, designing, programming, testing

Answer: a) Communication, planning, modeling, construction, deployment

57. Most software continues to be custom-built because:

(a) Component reuse is common in the software world.

(b) Reusable components are too expensive to use.

(c) Software is easier to build without using someone else’s components.

(d) Off-the-shelf software components are unavailable in many application domains.

Answer: d) Off-the-shelf software components are unavailable in many application domains.

58. The nature of software applications can be characterized by their information:

(a) Complexity

(b) Content

(c) Determinacy

(d) Both b and c

Answer: d) Both b and c

59. Process models are described as agile because they:

(a) Eliminate the need for cumbersome documentation

(b) Emphasize maneuverability and adaptability

(c) Do not waste development time on planning activities

(d) Make extensive use of prototype creation

Answer: b) Emphasize maneuverability and adaptability

60. Which of these terms are level names in the Capability Maturity Model?

(a) Performed

(b) Repeated

(c) Optimized

(d) Both a and c

Answer: d) Both a and c

61. The best software process model is one that has been created by the people who will actually be doing the work:

(a) True

(b) False

Answer: a) True

62. Which of the following are recognized process flow types?

(a) Concurrent process flow

(b) Iterative process flow

(c) Linear process flow

(d) Both b and c

Answer: d)   Both b and c

63. Which of these are standards for assessing software processes?

(a) SPICE

(b) ISO 9000

(c) ISO 9001

(d) Both a and c

Answer: d)    Both a and c

64. The rapid application development model is:

(a) Another name for component-based development

(b) A useful approach when a customer cannot define requirements clearly.

(c) A high speed adaptation of the linear sequential model.

(d) All of the above.

Answer: c) A high speed adaptation of the linear sequential model

65. In the Unified Process model requirements are determined iteratively and may span more than one phase of the process:

(a) True

(b) False

Answer: a) True

66. The waterfall model of software development is:

(a) A reasonable approach when requirements are well defined

(b) A good approach when a working program is required quickly

(c) The best approach to use for projects with large development teams

(d) An old fashioned model that is rarely used anymore

Answer: a) A reasonable approach when requirements are well defined

67. The incremental model of software development is:

(a) A reasonable approach when requirements are well defined

(b) A good approach when a working core product is required quickly

(c) The best approach to use for projects with large development teams

(d) A revolutionary model that is not used for commercial products

Answer: b) A good approach when a working core product is required quickly

68. Evolutionary software process models:

(a) Are iterative in nature

(b) Can easily accommodate product requirements changes

(c) Do not generally produce throwaway systems

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

69. The prototyping model of software development is:

(a) A reasonable approach when requirements are well defined

(b) A useful approach when a customer cannot define requirements clearly

(c) The best approach to use for projects with large development teams

 (d) A risky model that rarely produces a meaningful product

Answer: b) A useful approach when a customer cannot define requirements clearly

70. The spiral model of software development:

(a) Ends with the delivery of the software product.

(b) Is more chaotic than the incremental model.

(c) Includes project risks evaluation during each iteration

(d) All of the above

Answer: c) Includes project risks evaluation during each iteration

71. The concurrent development model is:

(a) Another name for concurrent engineering

(b) Defines events that trigger engineering activity state transitions

(c) Only used for development of parallel or distributed systems

(d) Both a and b

Answer:  c) Only used for development of parallel or distributed systems

72. The component-based development model is:

(a) Only appropriate for computer hardware design

(b) Not able to support the development of reusable components

(c) Dependent on object technologies for support

(d) Not cost effective by known quantifiable software metrics

Answer: c) Dependent on object technologies for support

73. The formal methods model of software development makes use of mathematical methods to:

(a) Define the specification for computer based systems

(b) Develop defect free computer-based systems

(c) Verify the correctness of computer-based systems

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

74. Which of these is not one of the phase names defined by the Unified Process model for software development?

(a) Inception phase

(b) Elaboration phase

(c) Construction phase

(d) Validation phase

Answer: d) Validation phase

75. Which of these is not a characteristic of Personal Software Process?

(a) Emphasizes personal measurement of work product

(b) Practitioner requires careful supervision by the project manager

(c) Individual practitioner is responsible for estimating and scheduling

(d) Practitioner is empowered to control quality of software work products

Answer: b) Practitioner requires careful supervision by the project manager

76. Which of these are objectives of Team software process?

(a) Accelerate software process improvement

(b) Allow better time management by highly trained professionals

(c) Build self-directed software teams

(d) Both b and c

Answer: d) Both b and c

77. SDLC stands for:

(a) Software Development Life Cycle

(b) System Development Life cycle

(c) Software Design Life Cycle

(d) System Design Life Cycle

Answer: a) Software Development Life Cycle

78. What are the types of requirement in Quality Function Deployment (QFD)?

(a) Known, Unknown, Undreamed

(b) User, Developer

(c) Functional, Non-Functional

(d) Normal, Expected, Exciting

Answer: d) Normal, Expected, Exciting

79. How many phases are there in Brainstorming?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer: b) 3

80. Which type of DFD concentrates on the system process and flow of data in the system?

(a) Physical DFD

(b) Logical DFD

(c) Flowchart DFD

(d) System DFD

Answer: b) Logical DFD

81. How many levels of DFD is?

(a) 2

(b) 3

(c) 4

(d) 5

Answer: b) 3

82. Which of the following is not a component in DFD?

(a) Entities

(b) Attributes

(c) Process

(d) Data Flow

Answer: b) Attributes

83. What is level 2 in DFD means?

(a) Highest abstraction level DFD is known as Level 2

(b) Level 2 DFD depicts basic modules in the system and flow of data among various modules

(c) Level 2 DFD shows how data flows inside the modules mentioned in Level 1

(d) All of the above

Answer:  c) Level 2 DFD shows how data flows inside the modules mentioned in Level 1

84. The context diagram is also known as __:

(a) Level-0 DFD

(b) Level-1 DFD

(c) Level-2 DFD

(d) All of the above

Answer: a) Level-0 DFD

85. A directed arc or line in DFD represents:

(a) Data Store

(b) Data Process

(c) Data Flow

(d) All of the above

Answer: c) Data Flow

86. What are the types of requirements?

(a) Availability

(b) Reliability

(c) Usability

(d) All of the mentioned

Answer: d) All of the mentioned

87. Select the developer-specific requirement?

(a) Portability

(b) Maintainability

(c) Availability

(d) Both Portability and Maintainability

Answer: d) Both Portability and Maintainability

88. Which one of the following is not a step of requirement engineering?

(a) Elicitation

(b) Design

(c) Analysis

(d) Documentation

Answer: b) Design

89. FAST stands for:

(a) Functional Application Specification Technique

(b) Fast Application Specification Technique

(c) Facilitated Application Specification Technique

(d) None of the mentioned

Answer: c) Facilitated Application Specification Technique

90. The user system requirements are the parts of which document?

(a) SDD

(b) SRS

(c) DDD

(d) SRD

Answer:  b) SRS

91. Which is one of the most important stakeholders from the following?

(a) Entry-level personnel

(b) Middle level stakeholder

(c) Managers

(d) Users of the software

Answer: D) Users of the software

92. Choose an internal software quality from given below:

(a) Scalability

(b) Usability

(c) Reusability

(d) Reliability

Answer: c) Reusability

93. RUP stands for______ created by a division of _______:

(a) Rational Unified Program, IBM

(b) Rational Unified Process, Infosys

(c) Rational Unified Process, Microsoft

(d) Rational Unified Process, IBM

Answer: d) Rational Unified Process, IBM

94. Which phase of the RUP is used to establish at the business case for the system?

(a) Transition

(b) Elaboration

(c) Construction

(d) Inception

Answer: d) Inception

95. The longer a fault exists in software:

(a) The more tedious its removal becomes

(b) The more costly it is to detect and correct

(c) The less likely it is to be properly corrected

(d) All of the mentioned

Answer:  d) All of the mentioned

96. Which one of the following is not a software process quality?

(a) Productivity

(b) Portability

(c) Timeliness

(d) Visibility

Answer:  b) Portability

97. _____________&_____________ are two kinds of software products.

(a) CAD, CAM

(b) Firmware, Embedded

(c) Generic, Customized

(d) None of the mentioned

Answer: c) Generic, Customized

98. Purpose of process is to deliver software:

(a) In time

(b) With acceptable quality

(c) That is cost efficient

(d) Both in time & with acceptable quality

Answer:  d) Both in time & with acceptable quality

99. Which one of the following is not an Umbrella Activity that complements the five process framework activities and help team manage and control progress, quality, change, and risk?

(a) Reusability management

(b) Risk management

(c) Measurement

(d) User Reviews

Answer: d) User Reviews

100. Which one of the following is a functional requirement?

(a) Maintainability

(b) Portability

(c) Robustness

(d) None of the mentioned

Answer: d) None of the mentioned

You can scroll to the next page for studying more Software Engineering MCQ.

Leave a Comment